Kağan

Geri

Rubicon'u Geçmek

Blog 02 Haziran 2020

Öğrendiğim bir şeyi "Rubicon'u geçmek" 2-3 defa üst üste duyunca ne ola ki bu Rubicon diyerek yola çıkmıştım. Tamam öğrendik işte "geri dönülemez bir karar almak" deyimiyle kullanıyoruz. Neyi zorluyorsun Kağan? Hayatımdan 1 hafta gitti ama olsun 😃
Netflix'de Roma dizisini izlerken ve severek izlediğim Blacklist dizisinde Reddington karakterinin Sezar'dan alıntı yaparak kendisini Rubicon olarak tanımlaması beni bu meraka itmişti. Diziyi de yarıda bıraktık.. Tom Holland'ın kitabında da Roma'nın bazı bölümlerini daha ayrıntılı anlayabiliyoruz. 
Binlerce yıl önce tarih yazanlar, bugünkü insanlardan farklı değillerdi.
20 küsür din (Budizm, Hristiyanlık, İslamiyet, Musevi/Yahudilik, Neopaganizm, Şinto, Sihizm, Zerdüşlük...) hiçbir şeyi değiştirnedi...
Çok tanrılı Roma’nın savaş merakı, başkalarına ait zenginliklere el koyma ve kan dökme iştahı İsa’nın tanrısının peşinden giden ABD’ninkinden farklı değildi.
Milat öncesi Roma’da devletin vatandaşlar hakkında bilgi toplayıp onların hayatlarını denetim altına alma politikası bugünkü bilgisayar devletlerinin politikasından farksızdı.
Roma’da her beş yılda bir sayım yapılırdı.
Sayımda, her Romalı aile reisi Villa Publica adlı devlet binasında katiplerin sorularını cevaplamak zorundaydı.
Bildirilmesi gereken ayrıntılı bilgiler vardı bunlardan bazıları; eşin adı, kaç çocuk sahibi olunduğu, eşin mücevherleri ve elbiseleri, sahip olunan kölelerin sayısı ve nakit para dahil mal mülk.
Romalılar vatandaşlarla ilgili, kişisel zevkler ve arzuların da içinde olduğu her şeyi bilmenin devletin hakkı olduğuna inanıyorlardı.
Değişmeyen sorulardan birisi de "Çocuk yapmak amacıyla mı evlendiniz?" çünkü Roma'da her Romalının vatanseverlik görevi Roma'nın insan gücüne katkı sağlamaktı.
Erdoğan’ın kadınlara verdiği "En az üç çocuk yapın" komutu, Milat'tan önce Roma’da geçerli olan bu anlayışın 21. yüzyıldaki bir tezahüründen başka bir şey değildir.
Rubicon, Kuzey İtalya’da, bugünkü Casena şehri yakınında bulunan bir akarsu idi. Roma'da Rubicon bir yasa kabul edilirdi ve hiç bir kumandanın ordusu o nehri geçemezdi. Ordular o nehrin dışında beklemek zorundaydı.
Milat'tan önce 49 yılında Sezar, Rubicon’u geçerek Roma’nın üzerine yürüdü. Kanlı bir savaş başlattı ve 470 yıllık cumhuriyetin sonunu getirdi.
O gün bu gündür "Rubicon’u geçmek" sırt çevirerek, vazgeçilemez, geri dönülemez bir karar almak anlamına geliyor.
Tarih, ondan ders alınsa da alınmasa da tekerrür edecektir, çünkü gerçekte tekerrür eden tarih değil insanlardır.
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir...

Gallery

Comments